İş yerinde üretkenliğin sadece iş yetkinliği ile değil psikolojik sağlık ile de alakalı olduğu son dönemlerin araştırmalarında çokça konu edilmiştir. 18-24 yaşları arasındaki çalışanların bir yıl içerisinde psikolojik durumlarına bağlı olarak kayıp oluyor ve maddi-manevi birçok zarara sebep veriyor. Çalışanların işe gelememesi ya da gelseler bile iş yerinde ruhsal olarak bulunamamaları bu zararın sebebi olarak nitelendiriliyor.
Yapılan araştırmalarda depresyonun çalışanlarda en çok rastlanan psikolojik rahatsızlık olduğu sonucuna ulaşılmış. Depresyon belirtileri gösteren çalışanların üretkenliklerinde diğer çalışanlara kıyasla 4 kat daha fazla düşüş olduğu ortaya çıkmış.
Çalışanlardaki odaklanabilme, iş tekrarı, zamanın etkili kullanımı, etkili iletişim becerisi, iş performansı gibi kişisel durumların iş yerinde ruhsal olarak bulunamama halini etkilediği düşünülmektedir. Yöneticilerin tüm bunları göz önünde bulundurarak hem firma hem de çalışanları için çalışanlarının ruhsal durumlarını iyi analiz etmeli ve ihtiyaçlarına göre yönlendirme yapmaları gerekmektedir. İşte meydana gelen bu aksamaların psikolojik destek ile çözüme kavuşabildiği araştırmalarla desteklenmiştir. Bu amaca hizmet eden çalışan destek programları da firmalar ve çalışanların zarar görmemesi bunun yanında fayda sağlaması adına mantıklı bir seçim olarak değerlendirilebilir.
Kaynak
Goetzel, R. Z., Long, S. R., Ozminkowski, R. J., Hawkins, K, Wang, S., & Lynch, W. (2004). Health, absence, disability, and presenteeism cost estimates of certain physical and mental health conditions affecting U. S. employers. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 46{4,), 393-412.
Hemp, P. (2004, October). Presenteeism: At work - but out of it. Harvard Business Review, 1-10.
Mintz, J., Mintz, L. I., Arruda, M. J., & Hwang, S. S. (1992). Treatments of depression and the functional capacity to work. Archives of General Psychiatry, 49(10) 761-768.
Stewart, W. F., Ricci, J. A., Chee, E., Hahn, S. R., & Morganstein, D. (2003). Cost of lost productive work time among US workers with depression. Journal of the American Medical Association, 289(23), 3135-3144.